Best Dutch Documentary Idfa 2011
 
Prix Interreligeux Visions du reel 2012

Special Mention Visions Du Reel 2012

Myth and Reality of the Leningrad BLockade 900 days jessica gorter

 
Nomination Gouden Kalf 2012
Special Jury Prize ArtDocFest 2011 

 Nomination Prix Italia 2012

900 Days on Facebook

telegraaf - dec 2011

De Telegraaf, december 2011
door: Pieter van der Sloot

900 dagen

Wie afgelopen zaterdagavond, na afloop van het grootste Russische volksprotest na de val van de Sovjet-Unie in 1991, aanwezig was bij de prijsuitreiking voor de beste documentaires in de bioscoop aan de Moskouse Arbat, kon getuige zijn van nòg een historisch moment. Het ARTDOCFEST 2011 - de Russische evenknie van het Nederlandse IDFA- werd mede georganiseerd door Novaja Gazeta, de oppositionele krant waarvoor onder meer de vijf jaar geleden in haar portiek vermoorde onderzoeksjournaliste Anna Politkovskaja werkte.

Het Oscar-sfeertje met een hoog sovjetgehalte werd voortdurend onderbroken door prominente Russen die wezen op het massaprotest. "We zijn doodmoe van wat er op de staats-tv wordt vertoond," zei het boegbeeld van de vrije tv uit de jaren '90, Svetlana Sorokina. "Dit festival kent honderden inzendingen, allemaal films die de Russische werkelijkheid tonen. Maar deze werkelijkheid wordt ons - het volk - door Poetin en zijn entourage onthouden. Ook daartegen was het protest."

Uit handen van de hoogblonde Sorokina kreeg de Nederlandse cineaste Jessica Gorter de prijs voor de beste lange documentaire - '900 dagen', een briljante film over de blokkade van het toenmalige Leningrad door de Duitsers. Dat daarbij ruim een miljoen mensen omkwamen is bekend. Ook dat er in de belegerde stad sprake was van kannibalisme. Maar dat veel Russen tussen wal en schip zaten, aan het front feitelijk geen andere keuze hadden te worden gedood door een kogel van de Duitsers of die van Stalin in hun rug, is anno 2011 in Rusland nog steeds taboe. Stalin wordt in Russische leerboeken wederom geprezen als een "efficiënt" manager". Ook het Rusland van Poetin legt voortdurend de nadruk op de nationale glorie, zonder oog te hebben voor individueel leed. Want veel zogenaamde overwinnaars waren slachtoffers.

Het droevige lot van de enkeling is ook het thema van 'Nasja Gazeta' (Onze krant) van de Nederlandse Eline Flipse. De documentaire viel niet in de prijzen, maar toont op meesterlijke wijze hoe een Rus, samen met zijn vrouw, in de 800 kilometer ten oosten van Moskou gelegen geboorteplaats van Lenin (Oeljanovsk) een eigen krantje probeert uit te geven. Niet het likken van de hielen van de autoriteiten, maar de mens en hun problemen staan op de bladzijden centraal. Daardoor wordt het echtpaar allerwegen tegengewerkt. Dat het aanleggen van een weg door een boerendorp of een nieuwe fiets voor een wijkverpleegster levens kan redden, weet Flipse met even schrijnende als schitterende beelden op te roepen. Ook de film van Flipse schreeuwt om op de Russische tv te worden vertoond. Maar de elite in het Kremlin, bang voor de toorn van het volk, zal dit zo lang als mogelijk proberen te voorkomen.
 

© Zeppers film & TV