Best Dutch Documentary Idfa 2011
 
Prix Interreligeux Visions du reel 2012

Special Mention Visions Du Reel 2012

Myth and Reality of the Leningrad BLockade 900 days jessica gorter

 
Nomination Gouden Kalf 2012
Special Jury Prize ArtDocFest 2011 

 Nomination Prix Italia 2012

900 Days on Facebook

Over de regisseur

 

Foto Jessica Gorter

Biografie Jessica Gorter

Jessica Gorter studeerde regie documentaire en montage aan de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam. Als zelfstandig filmmaakster regisseerde en produceerde ze verscheidene documentaires waaronder Piter (2004), No Goods Today (2002) en 'Ferryman across the Volga' (Prix de RTBF). Voor de theatervoorstelling Quarantaine (2006) van Huis aan de Amstel maakte ze een serie portretten van overlevenden van het beleg van Leningrad. Haar films zijn in binnen- en buitenland op filmfestivals en televisie vertoond.
Ook werkte zij als regisseur voor diverse televisie programma’s (Human, VPRO) en monteerde ze verscheidene documentaires.
 
In de winter van 1990, kort na de val van de muur, reisde Jessica voor het eerst naar Sint Petersburg. Zij werd gegrepen door de stille revolutie die zich daar voltrok en is de ontwikkelingen van deze stad en haar inwoners op de voet blijven volgen. Hieruit kwam o.a. haar eerste lange documentaire Piter voort, een intiem portret van de stad aan de hand van zeven van haar inwoners in een tijd van historische transitie. De film, die Jessica zelf regisseerde, draaide en produceerde ging in première op het Internationale Film Festival in Rotterdam, is uitgebracht door Cinema Delicatessen in de filmhuizen en aan verscheidene Europese televisiestations verkocht.
 
900 DAGEN is haar tweede lange documentaire over het beleg van Leningrad. De film geeft een indringend beeld van de worsteling van enkele overlevenden met de heldenmythe die er door de autoriteiten van gemaakt is en de gruwelijke werkelijkheid waarover zij al die jaren niet mochten spreken. 900 DAGEN won de prijs voor beste Nederlandse documentaire op het IDFA en kreeg de speciale juryprijs voor lange documentaire op het ArtDocFest 2011 in Moskou

 

© Zeppers film & TV