Best Dutch Documentary Idfa 2011
 
Prix Interreligeux Visions du reel 2012

Special Mention Visions Du Reel 2012

Myth and Reality of the Leningrad BLockade 900 days jessica gorter

 
Nomination Gouden Kalf 2012
Special Jury Prize ArtDocFest 2011 

 Nomination Prix Italia 2012

900 Days on Facebook

Synopis lang

Lenina with Painting   Vadiem with medals

2011, kleur & zwart / wit, HD, 77'/58'

Lange Synopsis

Deze film vertelt het verhaal over één van de meest onvoorstelbare en, verbazingwekkend genoeg, in het Westen relatief onbekende gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog: het beleg van Leningrad door de Duitsers. De drie miljoen inwoners van de stad zitten in 1941 als ratten in de val, zonder eten en drinkwater. In de bittere kou eten mensen lijm, schoenzolen, katten, honden en soms zelfs hun medemensen. Als de stad na bijna drie jaar weer opengaat, is bijna een miljoen mensen gestorven. De overlevenden zijn voor het leven getekend.

De blokkade vond plaats in een land waar propaganda belangrijker was dan de waarheid en waar geschiedvervalsing de norm was. Direct na de oorlog werd elke vorm van aandacht voor het beleg verboden en vanaf 1960 roept de communistische propagandamachine het beleg van Leningrad uit tot symbool van nationale heldenmoed. Op deze manier worden vragen over Stalin's oorlogsbeleid vermeden, dat door militaire blunders vele extra mensenlevens heeft gekost. In de film wordt recent openbaar gemaakt archiefmateriaal van de geheime dienst gebruikt, waar ijskoude statistieken de omvang van het kannibalisme in de stad en de woede jegens de eigen autoriteiten onder de bevolking tonen. Des te wranger is het dat er in het hedendaagse Rusland opnieuw groots wordt ingezet op de heroïsche versie van deze tragische geschiedenis.

In 900 DAGEN spreken enkelen overlevenden zich voor het eerst openlijk uit over wat zij daadwerkelijk hebben meegemaakt én over de naoorlogse censuur. Het spreken gaat nog steeds niet makkelijk. De jarenlang gekoesterde mythe van hun heldendom neemt het soms over van hun werkelijke herinneringen, die veel pijnlijker en zwarter zijn. Hun leven lang werd hen voorgehouden dat ze helden waren die het land naar de overwinning hebben geleid, maar steeds vaker sijpelt het ondraaglijke besef door dat echte erkenning voor hun pijn en trauma's na een halve eeuw uitblijft.

© Zeppers film & TV